Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1998. szeptember 18-án alakult meg az ICANN

A legmagasabb szintű domain ellenőrzést és kiosztást végzik.

Az internet lényege, hogy nincs “főnöke”, ám ez nem azt jelenti, hogy nem szabályozza semmi. A technológiai szabványokat meg kell határozni, és arra is ügyelni kell például, nehogy két internetes oldal ugyanazt a címet használja.

Az internet működéséhez szükséges alapokat, szabályokat jelenleg egy decentralizált, számtalan kisebb szervezetből álló rendszer biztosítja.

 

Ebben nem csupán kormányzati szervek, hanem az információtechnológiai ipar, a civil szervezetek képviselői vagy például a tartalomszolgáltatók is képviseltetik magukat. A legtöbb ilyen szervezet amerikai, és az egyik legfontosabb, a domain-nevek elosztásáért felelős ICANN a washingtoni kereskedelmi minisztérium megbízásával működik.

 

Az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) egy nonprofit részvénytársaság, amelyet 1998-ban hoztak létre olyan, az internettel kapcsolatos feladatok ellátására, amelyet korábban más szervezetek (főként az IANA) láttak el közvetlenül az Egyesült Államok kormányának megbízásából.

A cég székhelye a kaliforniai Marina del Reyben található. Feladata általánosságban az IP-címek és a tartománynevek (köztük a legfelső szintű tartományok) elosztásának felügyelete. Ők felügyelik az országokat (.hu – Magyarország stb.), területeket (.mobi – mobilszolgáltatások stb.) vagy nemzetközi címeket (.com, .org., .info stb.) jelölő domaineket.