Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1942. augusztus 10-én született Hajnóczy Péter

„A magyar irodalom ködlovagja” (Mészöly Miklós)

„1942. augusztus 10-én születtem. Egyéves koromig lelencházban éltem, ezután kerültem nevelőszüleimhez...Az általános iskola 8 osztályának elvégzése után a Vörösmarty, a Bolyai, végül az Eötvös Gimnáziumban folytattam tanulmányaimat. 1962-ben főleg anyagi okok miatt nappali tagozaton megkezdett tanulmányaimat levelező, illetve esti tagozaton fejeztem be. Legmagasabb iskolai végzettségem: gimnáziumi érettségi. 16 éves koromban otthonról elköltöztem, azóta fizikai munkából tartom fenn magam. ...Jelenleg az Országos Mérésügyi Hivatalnál dolgozom mint kazánfűtő.

1975-ben novelláskötetem jelent meg a Szépirodalmi Kiadó gondozásában. Kaptam feladatokat a Filmgyártól és a Rádiótól is. Másik novelláskötetem 1977-ben jelenik meg a Szépirodalmi Könyvkiadó gondozásában. Ha erre lehetőség van szeretnék üzemi lapnál hivatásos újságírói munkát végezni...Az írást hivatásomnak érzem...Albérletben lakom Törökbálinton. A folyóvíz nélküli helyiségért 850 Ft lakbért fizetek. Jelenleg – hogy kötetemet a kiadó által megszabott határidőben elkészíthessem – illetmény nélküli szabadságon vagyok.”

A véradó : Hajnóczy Péter emlékezete. (szerk.: Domokos Mátyás) Bp. Nap Kiadó, 2003. 42 p.

Nádas Péter visszaemlékezése: „A környezete általában azt állította róla, hogy alkoholista. Ezzel szemben én azt állítom, hogy nem volt alkoholista. És nem volt elmebeteg, nem volt őrült, hiánybeteg volt. Hol az őrült, hol az alkoholista maszkját öltötte fel, de én legalábbis nem láttam olyan pillanatban, amikor ne figyelt volna nagyon élesen és nagyon józanul a maszk mögül. Gyönyörű pillantása volt, el nem engedte az embert a szemével. A hatást figyelte.”

Beszélgetések Hajnóczy Péterről. Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp. 1995. 112 p.

Kapcsolódó linkek