Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1898. január 23-án született Széchenyi Zsigmond

Vadászkönyvtára Magyarország legjelentősebb vadászati könyvgyűjteménye.
Széchenyi Zsigmond, a magyar Nemzeti Múzeum alapítójának, Széchényi Ferenc grófnak ükunokája. Dédapja, Széchényi Lajos, testvérbátyja volt a "legnagyobb magyarnak", Széchenyi Istvánnak.
 
Gyermekkorát a Fejér megyei Sárpentelén, illetve osztrák és cseh rokonsága gutensteini, mileschaui és nímesi otthonaiban töltötte. Középiskolái elvégzése után főiskolai tanulmányait  Münchenben, Stuttgartban és Cambridge-ben folytatta.
 
Széchenyi Zsigmond neve elsősorban a híres Afrika-vadász emlékeit idézi fel, de ha végiggondoljuk, hogy könyveiben mi minden tárul elénk, hamarosan felismerjük, hogy azokban a vadászat, a vadászkalandok tulajdonképpen csak keretét képezik egy hatalmas, sokrétű, hallatlanul színes ismeretanyagnak.
 

 

Könyveiben a természet, a vadászat szépségeit a szakértő alaposságával, de a kalandos, regényes útleírás izgalmával írja le. Élete első számú szenvedélye a természetért, állatokért, különösen a nagy vadállatokért való lelkesedése volt. Gyermekkora óta dédelgetett álma volt földünk valamennyi állatának megismerése.
 
“Világéletemben szerettem utazgatni is, minél távolabbi tájakat megismerni, minél ritkább állatokra vadászni." Nyilván ezért rajongott a térképekért is. Akármelyik színes térkép bekalandozása valóban varázslatos szórakozás, felér a legérdekesebb olvasmánnyal.

forrás: Széchenyi Zsigmond (lazarus.elte.hu)

Széchenyi Zsigmond művei megjelenésük sorrendjében:

Csui 1930. ; Elefántország 1934. ; Hengergő homok 1935. ; Alaszkában vadásztam 1937. ; Nahar 1940. ; Afrikai tábortüzek 1959. ; Ahogy elkezdődött 1961. ; Denaturált Afrika 1968.