Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1981. augusztus 10-én halt meg Dusko Popov

Róla mintázta Ian Fleming James Bond alakját
Dusko Popv gazdag szerb család második gyermekeként jött a világra – bátyja, Ivo szintén kettősügynök volt. Folyékonyan beszélt németül és több magas rangú német imserőse volt. Mikor egyik egyetemi barátja, Johann Jebsen megkérdezte, nem dolgozna-e az Abwehrnek, Popov beszámolt erről Clement Hope-nak, a jugoszláv brit nagykövetség hírszerzőügynökség egyik tisztjének.
 
Hope felvette „Scoot” néven hírszerzőnek, és azt tanácsolta, működjön együtt Jebsennel. Londonba költözött és kettősügynök lett belőle: az MI6-nek (brit hírszerzés) „Tricycle” fedőnéven szolgáltatott információkat a németekről, miközben az Abwehrnek (német hírszerzés) is dolgozott „Ivan” kódnéven.
A németeknek olyan információkat szállított, amelyeket az MI6 is jóváhagyott. Székhelyét áttette a portugál fővárosba, Lisszabonba, és mivel import-export üzletekkel foglalkozott, könnyen és gyanú nélkül utazgathatott a világban.

1941-ben az Abwehr az Egyesült Államokba küldte, hogy segítse az ottani német kémhálózat kiépítését, munkáját. Ehhez bőven kapott anyagi támogatást; valamint egy részletes kérdőívet is az USA Pearl Harbor-i védelméről. Ebből következtetni lehetett arra, hogy támadást szerveznek a támaszpont ellen.

Az MI6 az FBI-hoz küldte Popovot, tájékoztassa őket a dologról. New Yorkba érve szembesülnie kellett azzal, hogy nem fogadják azonnal, csak időpontot kapott. J. Edgar Hoover, az akkori igazgató 1941. augusztus 12-én fogadta, de ellenszenvvel viseltetett Popov iránt (nem bízott benne, kettősügynök volt, hírhedt nőcsábász), s eszerint alakult beszélgetésük kimenetele is. Tájékoztatta Hoovert a Pearl Harbor ellen tervezett támadás részleteiről is: hol, mikor, kik és hogyan akarnak támadni.

Azonban Hoover – ahogy Popov később fogalmazott - „elfogultságának és rövidlátásnak” köszönhetően nem vette komolyan a figyelmeztetést, s nem tájékoztatta feljebbvalóit, valamint a katonaságot sem. Popov a távozáskor tudta, hogy küldetése kudarcba fulladt. Sőt, Hoover felszólította, távozzon az országból, különben letartóztatja és kitoloncoltatja.

Nem csak munkájáról, hanem extravagáns, nőbolond életstílusáról is ismert lett. Míg Hoovert zavarta életmódja, Ian Fleming, aki személyesen is találkozott vele egy lisszaboni kaszinóban, nagyon megkedvelte. Sokan ezért is gondolják úgy, hogy híres regényalakját, a 007-es ügynök James Bondot róla mintázta Fleming. Dusko Popov önéletrajzot is írt, amelyet 1974-ben Spy, Counterspy (Kettős ügynök voltam) címmel meg is jelent. A II. világháború után sikeres üzleti karrierbe kezdett, megházasodott és született három fia.

Kapcsolódó linkek