Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1925. január 30-án született Douglas Engelbart

Az egér eleinte az „x-y helyzetindikátor” nevet viselte.
Engelbartnak "tulajdonítható" az egér, a kétdimenziós szerkesztés, az ablak fogalma, a fájl-közi szerkesztés, az egységes utasítási nyelv, a remote procedure call protokoll, a szöveges és ábrás vegyes fájlok, a gondolat-feldolgozás és a hypertext kifejlesztése. Az egér egy sokkal intuitívabb megközelítést tett lehetővé a számítógéppel való interakcióban, és lehetővé tette az ablak használatát.
 
Ezek együttesen vezettek azokhoz az interfészekhez, amelyek a kompjutereket hozzáférhetővé és érthetőbbé tették a nagyközönség számára is. Enélkül a fejlődés nélkül valószínűleg a személyi számítógép kevésbé lenne elterjedt, és biztos, hogy kevésbé lenne hatékony. A szöveggel és szerkesztéssel kapcsolatos újításai jelentős mértékben hozzájárultak a kompjuterek irodai környezetben való elterjedéséhez, és az adatfeldolgozásnál többre való felhasználásukhoz.”

forrás: Chuck Clifton: Douglas Engelbart

Engelbart több találmánya mellett az egér bizonyult a legmeghatározóbbnak – a sikere azonban lassan érkezett meg. Az 1967-es benyújtást követően 1970-ben kapta meg a szabadalmat találmányára:

„Az első prototípusok még fából készültek, bennük görgő helyett két fémből készült kerék forgott, ezek segítségével lehetett a képernyőn a kurzort pozicionálni, amit akkoriban még "bugnak", azaz bogárnak neveztek. Engelbart a mérnök munkatársa, Bill English által elkészített készülék formája miatt választotta a "mouse", azaz egér nevet a találmányának, állítása szerint a kis dobozból kilógó kábel az egér vékony farkára emlékeztette. ”

English tovább tökéletesítette a találmányt: az 1970-es évek végére már nem kerekeket, hanem egy nagy golyót tartalmazott az egér, egyszerre érzékelve a le-fel és jobbra-balra irányuló mozgást. Mikor az első egér megszületett, Engelbart az SRI-nél dolgozott (Stanford Research Institute), a fejlesztés idején English a Xeroxnál – mégis az Apple révén vált széles körben ismertté, amely 1984-ben, a Macintosh gépekhez tartozékként mellékelte azt.

forrás: Elhunyt Douglas Engelbart, az egér feltalálója

Mára már a számítógépes egereknek sokféle változata között válogathatunk: egyre inkább elterjedőben vannak a helyhez kevésbé kötött vezeték nélküli egerek, a nagy golyót felváltotta az optikai és lézeres megoldások, görgők és több-kevesebb gomb segíti a kényelmesebb használatot.

A hatékonyság mellett pedig egyre fontosabb szempont az egerek megjelenése és kényelmes használata is. A kezdetben hanyagolt találmány mára a számítógépezés elengedhetetlen elemévé vált.

Kapcsolódó linkek