Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1908. május 28-án született Ian Fleming

Fleming teremtette meg James Bond, a 007-es ügynök alakját
Első regényét, James Bond első kalandját 1952 márciusában fejezte be, és a következő évben már ki is adták. Habár volt már újságírói tapasztalata (Sunday Timesnak dolgozott), ez volt az első próbálkozása a regényírás terén. Elküldte költő barátjának, William Plomernek, aki beajánlotta azt Jonathan Cape kiadónak. 4.750 példányt adtak el egy hónapon belül; a kritikák pozitívak voltak, és egy úgy brit kulturális hős született.
1954-ben ezt követte a Live and Let Die (Voodoo: James Bond, a 007-es számú titkosügynök izgalmas kalandjai); majd a Moonraker (1955), és ezután évente jelent meg könyv James Bond történeteiből egészen a szerző 1964-ben bekövetkezett haláláig. Jamaica déli partján volt egy kis szerény hétvégi háza, ahol minden év január-februárját töltötte, s ahol általában a regényei születtek.
 

 

Ötödik regénye, az Oroszországból szeretettel 1957-ben jelent meg, és Fleming írói karrierjének fordulópontjának tartják. Mikor 1961-ben a Life Magazinban Kennedy elnök kedvenc 10 könyvének listáján olvashatták Fleming művének címét, az eladott példányok száma hatalmasat ugrott.

Az első James Bond film, a Dr. No bemutatója az akkor még szinte ismeretlen Sean Connery főszereplésével az 1958-ban írt könyvnek is sikert hozott. A kém, aki szeretett engem (1962) Fleming tizedik regénye volt, és egyben kísérlet az írói stílusának változtatására. A regény egyes szám első személyben készült, egy nő, Vivienne Michel szemszögéből, és egy darabig Bond nem is jelenik meg a könyvben. A rajongóknak nem tetszett, nem is fogyott olyan jól, mint az előzőek, így az író visszatért korábbi módszeréhez. Fleming a James Bond történetekből készült filmek közül mindössze kettőt látott, a Dr. No-t és az Oroszországból szeretettelt; valamint látott néhány leforgatott jelenetet a Goldfingerből is. 2 regény halála után jelent meg: így összesen 14 Bond-történet született az író tollából. Ezek mellett még írt két szakkönyvet (úti beszámolók a Sunday Timesnak és egy, a gyémánt-kereskedelemről szóló könyvet) és egy kis könyvet a fiának is.

Eddig összesen 23 James Bond filmet készítettek (illetve még kettőt, amelyet „nemhivatalos”-ként tartanak számon). A 007-es ügynököt Sean Connery-n kívül eljátszotta még többek között Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan és Daniel Craig is. James Bond, a híres angol titkos ügynök, akinek felhatalmazása van ölni, rázva, s nem keverve issza a vodka-martinit, még ma is, több mint 50 év elteltével a kémtörténetek egyik legnagyobb alakja. Ian Flaming James Bondjának több mondata mára pedig szállóigévé vált, akárcsak elegáns bemutatkozása:A nevem Bond. James Bond.

Kapcsolódó linkek