Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1934. május 23-án halt meg Bonnie és Clyde

Minden idők egyik leghíresebb bűnözőpárosa együtt lelte halálát.

Bonnie Elizabeth Parker húsz éves volt mikor 1930 januárjában találkozott a nála másfél évvel idősebb Clyde Barrowval. Nem sokkal később Clyde-ot rablás miatt (immáron sokadjára) elkapták, és 1932 februárjában engedték csak szabadlábra. Miután Barrow kiszabadult, kisebb rablásokkal (főleg boltok és benzinkutak) foglalkozott bandájával – az volt a céljuk, hogy elég pénzt és fegyvert gyűjtsenek az Easthami Állami Börtön elleni támadáshoz, hogy kiszabadítsák Barrow egyik régi barátját és bandatagot, Raymond Hamiltont. 1933. március 22-én Clyde bátyja, Buck Barrow kegyelmet kapott is kiengedték a börtönből. Néhány napon belül feleségével, Blanche-al együtt csatlakoztak a bandához.

A Barrow-Parker páros és bandája, amelynek tagjai változtak, számos rablást, lopást, emberrablást gyilkosságot követett el a következő időszakban. 1934. január 16-án végrehajtották régóta szervezett akciójukat: megtámadták az Eastham-i börtönt, ahonnan kiszabadították Hamiltont, és több rab is megszökött, köztük Henry Metvhin (későbbi bandatag) – szökés közben megöltek egy börtönőrt, ami miatt a texasi hatóságok is fejvadászatot indítottak. 1000 dolláros vérdíjt lett kitűzve a holttestükre.

1934. május 21-én egy 6 tagú (4 texasi és 2 louisianai rendőr) rendőrkülönítmény Barrowt, Parkert és bandájukat a louisianai Bienville Parish-ben az országút mentén akarták elkapni, amikor azok meglátogatják Methvin családját. Aznap (más források szerint 22-én) este 9-től várakoztak. 23-án reggel már azon voltak, hogy feladják, amikor negyed 10 körül megjelentek egy Forddal, és Barrow leállt beszélgetni Methvin apjával (a férfi segítette a hatóságokat). Ekkor a rendőrök tüzet nyitottak: Bonnie és Clyde is a helyszínen meghalt – egyik jelentés szerint Barrow 17, Parker 26 lövést kapott.

A híres-hírhedt bűnözőpáros és csapata legalább kilenc rendfenntartót és több civilt ölt közel 2 év alatt. Történetüket több zeneszám, színházi előadás és film is feldolgozta. A leghíresebb a Warren Beatty és Faye Dunaway főszereplésével 1967-ben készült Bonnie és Clyde, Arthur Penn rendezésében.

Kapcsolódó linkek