Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

2001. január 30-án Interliga bronzmeccs volt Dunaújvárosban

1999-ben a magyar csapatok is bekerülhettek az Interligába,

„Utolsó mérkőzését játszotta le tegnap este a Dunaferr SE jégkorong-csapata az idei Interligában. Együttesünk a szlovén Jesenicét fogadta, a meccs tétje a harmadik hely volt.”

A Dunaújvárosi Jégcsarnokban rendezett mérkőzést a Jesenice nyerte 5-3-ra (1-1, 1-0, 3-2).

(forrás: A. Cs.: Oda a harmadik hely is... in: Dunaújvárosi Hírlap, 2001. január 31., 11.o.)

 

„1973. november 7-e. Nevezetes nap egy dunántúli város életében, és mint később kiderült, mérföldkő volt a magyar jégkorongozás históriájában is. Az ok: ekkor adták át az első vidéki műjégpályát” – Dunaújvárosban. A megnyitó alkalmából az FTC és a Volán hokisai egy barátságos mérkőzést játszottak le, egy kevésbé barátságos zárással: ugyanis a harmadik harmadban tömegverekedés tört ki.

Néhány hónappal a jégpálya elkészülte után már működött a Dunújvárosi Kohász jégkorongszakosztálya; 1978-ban pedig már „válogatott játékossal dicsekedhetett a dunaújvárosi jégkorong. (…) 1985. november 5-én, egy keddi napon, a Dunaújvárosi Műjégpályán OB I-es jégkorong-mérkőzést rendeztek.

A sporttörténelmi eseményen a mieink ellenfele, a szomszédvár csapata, az Alba Volán volt. A Kohász remekül küzdött, de ezúttal meg kellett hajolnia a nagyobb rutin előtt.”

 

„Tehát így kezdődött. És nyolc hónap híján huszonhárom évvel az emlékezetes jégpályaavató után [1996-ban], magyar bajnoka lett Dunaújvárosnak jégkorongozásban. Igaz, nem a Dunaújvárosi Kohász, hanem jogutódja, a Dunaferr révén.”

1999-ben – hosszas tárgyalások után – a magyar csapatok is bekerülhettek az Interligába, egy nemzetközi jégkorong-bajnokságra, amelynek keretein belül az osztrák, olasz és szlovén csapatok mérkőztek meg egymással. Később Szlovákia, Horvátország és Jugoszlávia is csatlakozott a 2007-ig évente megrendezett jégkorong-bajnoksághoz."

(forrás: Agárdy Csaba: Acél Bikák. 1996)

Kapcsolódó linkek